top of page

Penger!

Noen mener penger er løsningen på alt. Noen tror også at det er en sammenheng mellom penger og kvalitet – akkurat det er en sannhet med store modifikasjoner. I Ullensaker har opposisjonen gjennom flere uker ropt ut. Vi skal bruke mer penger – på alt. Interessant nok er det sånn at det er den eneste løsningen de presenterer på det de mener er utfordringene i Ullensaker.


Billig retorikk

I diverse utspill har de tatt til orde for å kutte politikergodtgjørelsen og spesifikt ordførers godtgjørelse. Om den skal «redde» kommunens økonomi er det smalhans i vente fra den kanten. Totalt har Ullensaker et budsjett på ca 2.6 milliarder kroner. Av dette bruker Ullensaker rundt 13 millioner på alle politiske styringsorganer noe som tilsvarer omtrent 0.05%. Så mye koster altså demokratiet i Ullensaker. Når opposisjonen da roper ut at de skal kutte i dette er det et så billig retorisk poeng at man nesten lurer på om de tror velgerne er så lettlurte. Jeg vet at velgere i Ullensaker skjønner at dette blir for dumt. At politikere som ønsker å ha makt kommer med slike utspill er langt mer betenkelig.


Men eiendomsskatt da?

Et annet retorisk poeng fra venstresiden representert ved AP, SV og Rødt er at de skal innføre eiendomsskatt – men kun på næring hevder de. Vel, for å innføre det må de ha et flertall bak seg. Senterpartiet som de nevnte partier ønsker å samarbeide med sier de er imot denne type skatt. Tar vi det alvorlig har de røde ikke dekning for sine påstander og null kroner å bruke. Altså nok et billig retorisk poeng uten innhold. Enda verre er det at dersom de får flertall for å innføre en eiendomsskatt så holder fortsatt ikke retorikken de formidler vann. Full effekt av en slik skatt tar det flere år (inntil 5 år) før de får. I løpet av den tiden har kommunen fortsatt utgifter knyttet til vekst og investeringer, som de ikke vil kutte i og da vokser gjelden ytterligere. (Posisjonen har foreslått kutt på investeringene på 1 milliard kroner noe som får umiddelbar effekt økonomisk.) Ergo har de røde pådratt kommunen et akkumulert underskudd som overstiger inntektene de skal kreve inn i eiendomsskatt og da har lite eller ingenting igjen av de pengene de nå lover bort i hytt og pine. Med andre ord. Billig retorikk er enkelt å komme med, men det er ikke annet en nettopp det – billig retorikk.Politikk handler om å lede, det handler om å ta konkrete valg og det handler om å tilpasse utgifter i forhold til inntekter. Det hva et ansvarlig borgerlig flertall har gjort gjennom 20 år og vi har levert økonomiske overskudd, satt av penger på bok og vist ansvarlighet som sikrer lave kommunale avgifter og gode tjenester. Det er ikke billig retorikk. Godt valg!

Tom Staahle

Ordfører

253 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Videregående skole – en bedre hverdag

Vi går nå inn i en tid der barn-og unge begynner på skolen igjen etter en sommerferie som de fleste nok ønsker hadde gitt litt bedre vær her på bjerget. Som kommende fylkestingspolitker i Akershus vil

Akershus trenger et levende næringsliv

Viken legges ned, og Akershus gjenoppstår – et Akershus som omkranser Oslo og er et fylke med potensiale. Men, det er noen alvorlige røde flagg vi må ta med oss inn i det nye fylket. I en undersøkelse

Comments


bottom of page